- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

Stema comunei Băbiciu, județul Olt
Stema comunei Băbiciu, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de o bandă undată de argint. În partea superioară, în câmp albastru, se află o roată de apă de argint, ieşind din apă. În partea inferioară, în câmp albastru, se află un spic de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Banda undată reprezintă râul Olt care străbate zona. Roata de apă semnifică hidrocentrala din zonă. Spicul de grâu simbolizează principala ocupație de bază, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 560 din 24 iulie 2008).

Stema comunei Bălteni, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.1, stema comunei Bălteni se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, cu vârful undat de argint, având deasupra un cap de berbec de argint, sub care se află două ramuri de stejar, de aur, încrucișate în partea de jos. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Vârful undat dă denumirea localității. Capul de berbec și ramurile de stejar simbolizează creșterea animalelor și bogăția cinegetică a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat de argint semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 19 aprilie 2011).

Stema comunei Bărăști, județul Olt
Stema comunei Bărăști, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie ondulată de argint. În partea superioară se află un mănunchi de opt spice de grâu de aur. În vârful scutului se află două ramuri de salcâm verzi cu flori de argint care se intersectează la extremitățile inferioare, având deasupra trei prune de aur cu trei frunze din același metal. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Mănunchiul de spice reprezintă ocupația de bază, agricultura, iar numărul spicelor indică numărul satelor componente ale comunei. Fascia ondulată simbolizează râul Cotmeana. Prunele și ramurile de salcâm reprezintă bogăția pomicolă și silvică a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 161 din 09 martie 2015).

Stema comunei Bârza, județul Olt
Stema comunei Bârza, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie de argint. În câmp albastru, atât în partea superioară, cât și în vârful scutului, se află câte un snop de spice de grâu, de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Fascia reprezintă pâraiele Gengea și Bîrlui, care străbat localitatea. Snopurile de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, precum și numărul satelor componente ale comunei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 113 din 19 februarie 2010).

Stema comunei Bobicești, județul Olt
Stema comunei Bobicești, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru se află un ciorchine de strugure, de aur, înconjurat de opt frunze de stejar, de aur, plasate în giron. În partea superioară, șeful de argint este ondulat. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Ciorchinele de strugure face referire la ocupația locuitorilor din zonă, viticultura. Numărul frunzelor de stejar semnifică numărul satelor ce intră în componența comunei și amintește de fondul forestier predominant al zonei. Șeful ondulat simbolizează râul Olteț. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 470 din 25 iunie 2008).

Stema comunei Brastavățu, județul Olt
Stema comunei Brastavățu, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în partea superioară. În partea superioară, în dreapta, în câmp argintiu, se află o creangă de ulm cu frunze de culoare verde, ondulată, poziționată în bară. În partea superioară, în stânga, în câmp roșu, se află 2 miei de aur conturnați, primul broșând pe aproximativ jumătate din corpul celui de-al doilea poziționat puțin mai sus. În vârful scutului, în câmp albastru, se află o cruce treflată de aur, fiind deasupra a două spice de grâu de aur, poziționate în bandă și în bară, care se întretaie în partea de jos, în săritoare. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Creanga de ulm reprezintă bogăția silvică a zonei. Cele două spice de grâu și cei doi miei simbolizează ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura și creșterea oilor, iar numărul spicelor indică numărul satelor componente ale localității. Crucea treflată face aluzie la biserica veche din localitate, construită între anii 1861-1864, având hramul Sf. Nicolae. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Bucinișu, județul Olt
Stema comunei Bucinișu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în bandă. În partea superioară, în stânga, în câmp argintiu, se află un cireș verde smuls, cu fructe roșii. În partea inferioară, în dreapta, în câmp albastru, se află trei plante naturale de rapiță, cu flori, ale căror tulpini se încrucișează în partea de jos. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Cireșul face referire la bogăția pomicolă a localității și la „Sărbătoarea Cireșului“, care are loc în fiecare an. Planta de rapiță reprezintă activitatea specifică zonei, cultivarea rapiței. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 972 din 16 noiembrie 2018).

Stema comunei Cârlogani, județul Olt
Stema comunei Cârlogani, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu de argint. În partea superioară se află cinci ciorchini de struguri de aur, dispuși 3 : 2, având fiecare câte două frunze de viță-de-vie. În vârful scutului se află cinci spice de grâu de aur, dispuse în evantai, având extremitățile inferioare unite. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele și ciorchinii simbolizează ocupațiile specifice zonei, agricultura și viticultura, iar numărul spicelor sau ciorchinilor indică numărul satelor componente ale comunei. Brâul undat reprezintă pârâul Beica, care străbate localitatea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 480 din 28 iunie 2016).

Stema comunei Cezieni, județul Olt
Stema comunei Cezieni, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, având câmpul albastru, cu o fascie undată de argint, în diagonală. În partea superioară, în stânga, se află un pal de aur terminat în partea de sus cu un cap de cal. În vârful scutului, în dreapta, se află trei spice de grâu, de aur, așezate două în săritoare și cel de pe mijloc în pal. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Fascia undată reprezintă râul Teslui. Palul terminat cu cap de cal evocă Călușul, dans tradițional în zonă. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor reprezintă numărul satelor componente ale comunei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 86 din 09 februarie 2010).

Stema comunei Colonești, județul Olt
Stema comunei Colonești, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, având câmpul albastru, tăiat de un brâu undat, de argint. În partea superioară se află trei spice de grâu legate cu o panglică, totul de aur. În partea inferioară se află un castel medieval deschis, cu trei turnuri, fiecare cu câte trei creneluri, totul de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Castelul medieval dă denumirea localității Colonești, prin faptul că în secolul al II-lea zona a fost populată cu coloni aduși de împăratul Traian după cucerirea Daciei. Cele nouă creneluri reprezintă numărul satelor componente. Brâul undat de argint semnifică pârâul Vedița, care străbate localitatea. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 470 din 25 iunie 2008).

Stema comunei Corbu, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.1, stema comunei Corbu se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară se află un snop de spice de grâu, legat cu o panglică, totul de aur. În vârful scutului se află o sondă de extracție a petrolului, de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Snopul de spice de grâu și sonda simbolizează ocupațiile tradiționale ale locuitorilor, precum și bogăția solului și subsolului. Brâul undat reprezintă râul Vedea, care străbate localitatea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 495 din 19 iulie 2012).

Stema comunei Crâmpoia, județul Olt
Stema comunei Crâmpoia, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie undată. În partea superioară se află clădirea unei mori de apă, văzută 3/4 stânga (semiprofil), cu acoperiș în două ape, o ușă de intrare așezată frontal și două ferestre, una plasată deasupra ușii de intrare, alta pe latura vizibilă, spre stânga. Clădirea este din scânduri, așezate pe un brâu de piatră. Pe latura vizibilă se află roata de moară, cu spițe și pale, montată într-un suport de piatră, trapezoidal. Pe aceeași latură, în continuarea roții de moară, spre dreapta, este plasată o schelă de lemn, formată din șase stâlpi paraleli și contravântuiți, pe care este așezat scocul morii. Totul este de aur. În vârful scutului se află o foarfecă de argint, flancată de două spice de grâu, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Moara reprezintă moara din localitate. Cele două spice de grâu simbolizează principala ocupație a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale localității. Foarfeca face trimitere la fabrica de confecții de pe teritoriul localității. Brâul undat simbolizează râurile Vedea și Dorofei, care străbat comuna. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 798 din 18 decembrie 2013).

Stema comunei Curtișoara, județul Olt
Stema comunei Curtișoara, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, se află un mănunchi din 6 spice de grâu, flancat de două ramuri de nuc, cu câte două fructe, totul de aur; ramura din dreapta este așezată în bandă, iar cea din stânga, în bară. În vârful scutului, se află o biserică de argint, văzută din față, cu intrare flancată de două ferestre, toate arcuite și negre, cu acoperiș suprapus, având câte două ape; acoperișul este înălțat printr-o turlă fațetată, acoperită și surmontată de o cruciuliță. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Ramurile de nuc fac referire la cătunul Dealul Nucilor, precum și la plantațiile de nuc din zonă. Brâul undat reprezintă râul Olt. Biserica evocă Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Deveselu, județul Olt
Stema comunei Deveselu, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată. În dreapta, în câmp albastru, se află un buzdugan care se încrucișează cu o secure cu tăiș dublu, totul de argint. În stânga, în câmp argintiu, se află un stejar verde al cărui trunchi se evazează jos, mai pronunțat spre dextra. În vârful scutului, în câmp roșu, se află cinci spice de grâu de aur, așezate în evantai, având extremitățile inferioare ale celor de pe flancuri ușor curbate și acolate în partea de jos. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Securea și buzduganul amintesc că localitatea a fost sat domnesc pe vremea lui Mihai Viteazu. Stejarul reprezintă bogăția silvică a zonei. Spicele de grâu fac referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 480 din 28 iunie 2016).

Stema comunei Dobrosloveni, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.2, stema comunei Dobrosloveni se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat, de argint. În partea superioară se află un cap de cerb întors ┬╛ spre dreapta, flancat în dreapta de o ramură de stejar, compusă din 9 frunze, așezată în bandă, iar în stânga de o ramură de gorun, compusă din 9 frunze, așezată în bară, totul de aur. În vârful scutului se află 5 spice de grâu legate în mănunchi cu o panglică, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Capul de cerb, ramurile de stejar și de gorun simbolizează bogăția cinegetică și silvică a zonei. Mănunchiul de spice de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, iar numărul spicelor reprezintă numărul satelor componente ale localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 495 din 19 iulie 2012).

Stema comunei Dobroteasa, județul Olt
Stema comunei Dobroteasa, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, încărcat în câmp roșu cu o cruce treflată, cu brațul inferior mai lung, asuprind două spice de grâu așezate în bandă și, respectiv, în bară, cu câte o frunză pornind de la baza tulpinilor în sus și care se răsucesc în jos, în dreptul primelor boabe, și ale căror extremități se încrucișează în săritoare, totul de aur. Scutul are două șape albastre; cea din dextra este încărcată cu o viță-de-vie cu trei ciorchini de struguri, înfășurată pe un arc poziționat în pal, totul de aur; cea din senestra este încărcată cu un pom cu fructe de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu, vița-de-vie și pomul cu fructe fac referire la ocupațiile locuitorilor – agricultura, viticultura și pomicultura. Crucea evocă complexul bisericesc Sfântul Nicolae din localitate. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 667 din 16 august 2017).

Stema comunei Dobrun, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.1, stema comunei Dobrun se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, traversat de o fascie undată. În partea superioară, în câmp roșu, se află trei flori de în de argint, butonate albastru. În câmp albastru, se află o plantă de floarea-soarelui în culori naturale. În vârful scutului, se află un zid de argint rostuit negru. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Floarea-soarelui reprezintă ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Florile de în semnifică cultivarea plantelor tehnice. Fascia undată simbolizează râul Olteț. Zidul evocă istoria localității și siturile arheologice denumite „La Viile Brătășanu”. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 531 din 31 iulie 2009).

Stema comunei Drăghiceni, județul Olt
Stema comunei Drăghiceni, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, încărcat cu un chevron de argint. În partea superioară, se află un bezant de aur la dextra și un mănunchi cu 3 spice de aur în senestra. În vârful scutului, se află o cruce treflată de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Bezantul (moneda) amintește tezaurul român, descoperit pe teritoriul localității. Mănunchiul de spice de grâu reprezintă una dintre ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor care alcătuiesc comuna. Chevronul evocă bordeiul din localitate, construit în anul 1800 şi devenit muzeu în anul 1949.Crucea treflată face referire la biserica zidită de Pătrașcu cel Bun, devenită monument istoric. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Făgețelu, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.3, stema comunei Făgețelu se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară se află un clopot de argint. În vârful scutului se află o urnă funerară dacică de argint, flancată de șase ghinde, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Brâul undat reprezintă râul Vedea care străbate localitatea. Clopotul semnifică prezența lăcașelor de cult din zonă. Una funerară dacică face referire la descoperirile arheologice de pe teritoriul localității. Cele șase ghinde simbolizează numărul satelor componente ale comunei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 495 din 19 iulie 2012).

Stema comunei Fălcoiu, județul Olt
Stema comunei Fălcoiu, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, având câmpul albastru, tăiat de două fascii undate, de argint, în diagonală. În partea superioară, în stânga, se află un șoim de argint, privind spre dreapta. În vârful scutului, în dreapta, se află două spice de grâu, de aur, așezate în săritoare și o ramură de stejar cu cinci ghinde, dispusă în pal între spice, de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Fasciile undate fac trimitere la râul Olt și afluentul său, râul Oltețul, la confluența cărora se află localitatea. Șoimul de argint dă denumirea localității din latinescul falco, falconis = șoim. Ramura de stejar amintește de pădurile din zonă, iar cele cinci ghinde reprezintă numărul satelor din componenta comunei. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 86 din 09 februarie 2010).

Stema comunei Fărcașele, județul Olt
Stema comunei Fărcașele, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular albastru, cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie ondulată, de argint. În partea superioară se află 4 spice de grâu de aur, așezate în pal. În vârful scutului se află un turn de argint cu două ferestre negre și o poartă arcuită neagră. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Cele 4 spice de grâu semnifică numărul satelor localității și ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Fascia ondulată reprezintă râul Olt, care străbate localitatea. Construcția face referire la turnul din satul Hotărani, ridicat în secolul al XVII-lea, cu scopul de a veghea Valea Oltului. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 529 din 27 iulie 2011).

Stema comunei Găneasa, județul Olt
Stema comunei Găneasa, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, având câmpul albastru, tăiat de 3 fascii undate, de argint. În partea superioară se află 3 spice de aur, iar în vârful scutului două spice de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu reprezintă cele 5 sate componente ale comunei. Cele 3 fascii undate semnifică pâraiele Voinești, Corneșu și Negrișoara, afluenți ai râului Oltișor. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 113 din 19 februarie 2010).

Stema comunei Gârcov, județul Olt
Stema comunei Gârcov, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie undată de argint. În partea superioară, în câmp albastru, se află două spice de grâu de aur, așezate în săritoare. În partea inferioară, în câmp albastru, se află un urs de argint limbat și armat roșu, ieșind din talpa scutului. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Fascia undată reprezintă fluviul Dunărea, care străbate zona. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, precum şi numărul satelor din comună. Ursul simbolizează bogăția cinegetică a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 560 din 24 iulie 2008).

Stema comunei Ghimpețeni, județul Olt
Stema comunei Ghimpețeni, potrivit anexei nr. 1.4, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, se află o bovină de argint. În vârful scutului, în dreapta, se află un snop de grâu de aur, așezat în bandă, iar la stânga, un pepene, așezat în bară. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Snopul de grâu, pepenele și bovina fac referire la ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura și creșterea animalelor. Brâul undat reprezintă râul Vedea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Gostavățu, județul Olt
Stema comunei Gostavățu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie de aur formată din două rânduri de cărămizi rostuite negru, terminată în zece merloane și unsprezece creneluri înguste. În partea superioară, pe roșu, în centru se află cinci spice de grâu de aur, așezate în formă de evantai, iar în cantoanele șefului doi bezanți de aur. În partea inferioară, pe albastru, se află un brâu undat de argint poziționat în talpă, deasupra căruia se află un coif de aur având în partea de sus două cute bombate de formă triunghiulară și dispuse în pal, între care este o linie subțire, neagră, terminată jos cu un cerc mic; coiful este dotat cu apărători de urechi, iar deschiderea din față este de formă trapezoidală, cu baza mare în partea de sus. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu semnifică activitatea specifică zonei, agricultura. Bezanții evocă tezaurele monetare descoperite pe teritoriul localității, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Fascia crenelată face trimitere la castrul roman ale cărui ruine se află la Slăveni, sat aparținător comunei. Coiful face referire la coiful greco-iliric descoperit la Slăveni. Brâul undat reprezintă hidrografia localității – râul Olt. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 873 din 13 septembrie 2021).

Stema comunei Grojdibodu, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.2, stema comunei Grojdibodu se compune dintr-un scut triunghiular albastru, cu marginile rotunjite, cu vârful undat de argint, având în mijloc o vacă de argint, flancată în partea superioară de câte un spic de grâu de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Vârful undat reprezintă fluviul Dunărea. Vaca și spicele de grâu semnifică ocupațiile de bază ale locuitorilor: zootehnia și agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat de argint semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 19 aprilie 2011).

Stema comunei Ianca, județul Olt
Stema comunei Ianca, potrivit anexei nr. 1.5, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în furcă răsturnată. În partea superioară, în dreapta, în câmp roșu, se află o cruce treflată de aur. În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află un snop de spice de grâu de aur. În vârful scutului undat albastru, pe fond argintiu, se află un peste de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Snopul de grâu face referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Crucea treflată reprezintă cele 3 biserici din comună, declarate monumente istorice („Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Ioan Botezătorul”, construite în anul 1842; „Sf. Nicolae”, construită în anul 1849). Vârful undat reprezintă fluviul Dunărea pe malul căruia se află localitatea, iar peștele simbolizează bogăția piscicolă a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Izbiceni, județul Olt
Stema comunei Izbiceni, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular albastru, cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie ondulată, de argint. În partea superioară, în stânga, se află un călăreț, care stă pe un cal aflat în salt, ținând în mâna dreaptă o sabie ridicată deasupra capului și poziționată în bară, în stânga calului, totul de aur. În partea inferioară, în dreapta, se află o roșie. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Fascia ondulată reprezintă râul Olt, care străbate localitatea. Călărețul cu sabia face referire la căpitanul Izbiceanu care, potrivit legendei, a fost căpitan călăraș în oastea domnitorului Șerban-Vodă și a primit din partea acestuia o moșie pe acest loc, ca recompensă a faptelor sale de vitejie împotriva turcilor. Roșia semnifică ocupația de bază a locuitorilor, legumicultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 529 din 27 iulie 2011).

Stema comunei Oboga, județul Olt
Stema comunei Oboga, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioară, în dreapta, în câmp albastru, se află un cap de bovină de argint, văzut din față. În partea superioară, în stânga, în câmp roșu, se află trei spice de grâu, de aur, dispuse în pal. În vârful scutului, în dreapta, în câmp roșu, se află un urcior de aur. În vârful scutului, în stânga, în câmp albastru, se află trei prune de argint, urmărind marginea scutului. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu, prunele, capul de bovină și urciorul reprezintă ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura, pomicultura, zootehnia și olăritul. Numărul spicelor de grâu și al prunelor semnifică numărul satelor ce compun localitatea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 86 din 09 februarie 2010).

Stema comunei Pleșoiu, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.3, stema comunei Pleșoiu se compune dintr-un scut triunghiular albastru, cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie undată de argint. În partea superioară se află un mănunchi compus din 7 spice de grâu, legate cu o panglică de aur. În vârful scutului se află un bezanț de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Mănunchiul compus din 7 spice semnifică cele 7 sate și ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Brâul undat reprezintă pârâul Beica, iar bezanțul face referire la moneda geto-dacică de argint, descoperită pe teritoriul localității. Coroana murală cu un turn crenelat de argint semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 19 aprilie 2011).

Stema comunei Slătioara, județul Olt
Stema comunei Slătioara se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, albastru, încărcat cu o cârjă mitropolitană de aur, poziționată în pal, având în partea de sus două capete de șerpi afrontate, cu gurile deschise și limbile scoase, cu trei romburi roșii pe baston, unul între reptile și două mai jos, înscrise în două „cercuri“ și terminată cu o cruce, cu brațele egale și sub formă de cruci recruciate; vârful este sub formă de zid compus din opt rânduri de cărămizi de argint, rostuite negru, având deasupra trei creneluri egal distanțate. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint, cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Cârja mitropolitană face referire la Nifon Criveanu (1889-1970), născut în satul Slătioara, județul Olt, arhiereu-vicar al Eparhiei Râmnicului – Noul Severin (1929-1933), episcop de Huși (30 noiembrie 1933-30 noiembrie 1939) și mitropolit al Olteniei (30 noiembrie 1939-20 aprilie 1945). Zidul evocă barajul de pe râul Olt, de la Slătioara. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 174 din 22 februarie 2022).

Stema comunei Teslui, județul Olt
Stema comunei Teslui, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată. În dreapta, pe fond verde, se află un mănunchi format din cinci spice de grâu, așezate oblic, pe flancuri, trei în dextra și două în senestra, un știulete de porumb și o floarea-soarelui, ambele poziționate pe mijloc, în pal, totul de aur. În stânga, pe fond de argint, se află un tei smuls, verde. În vârful scutului, pe fond albastru, se află un brâu subțire, ondulat, deasupra căruia se află silueta unei hidrocentrale, totul de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu, știuletele de porumb și floarea-soarelui simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Teiul simbolizează pădurile de tei din zonă. Brâul undat și hidrocentrala reprezintă lacul de acumulare și hidrocentrala de la Strejești. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 798 din 18 decembrie 2013).

Stema comunei Văleni, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Văleni se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în partea superioară. În partea superioară, în dreapta, în câmp verde, se află două spice de grâu și un știulete de porumb care se încrucișează în partea de jos; deasupra spicului de grâu din mijloc este o floarea-soarelui, totul de aur. În partea superioară, în stânga, în câmp auriu, se află un pepene verde. În vârful scutului, în câmp albastru, se află trei brâuri undate de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Spicele de grâu, știuletele de porumb și floarea-soarelui simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică totalul satelor componente ale comunei. Pepenele face referire la „Sărbătoarea lubeniței”, din localitate. Brâurile undate reprezintă cele trei lacuri din localitate: Vedea, Călmățui și Vitănești. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 20 din 12 ianuarie 2015).

Stema comunei Verguleasa, județul Olt
Stema comunei Verguleasa, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară se află un mănunchi format din cinci spice de grâu, flancat de două ramuri de stejar de aur, compuse fiecare dintr-o frunză și două fructe, așezate cea din dreapta în bandă, cea din stânga în bară. În partea inferioară se află o sondă de argint, terasată negru. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Spicele de grâu reprezintă ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Ramurile de stejar evocă pădurile de stejar din zonă, precum şi stejarul secular vechi de peste 300 de ani aflat pe teritoriul comunei. Brâul undat reprezintă râul Olt. Sonda reprezintă industria petrolieră. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 798 din 18 decembrie 2013).

Stema comunei Vișina, județul Olt
Stema comunei Vișina, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, încărcat cu o bandă ondulată de argint. În partea stângă superioară se află un spic și un știulete de porumb, ambele de aur, încrucișate în săritoare. În partea dreaptă inferioară se află o frunză de stejar de aur, acostând banda undată. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Știuletele de porumb și spicul de grâu reprezintă principala ocupație a locuitorilor, agricultura. Frunza de stejar simbolizează bogăția silvică a zonei. Banda ondulată amintește de pârâul Obârșia, care traversează localitatea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 667 din 16 august 2017).

Stema comunei Vișina Nouă, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1.2, stema comunei Vișina Nouă se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, înconjurat de o bordură albastră. În câmp de argint, se află o vișină cu o frunză verde, poziționată în bară. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Vișina, ca simbol, denumește localitatea și reprezintă ocupația de bază a locuitorilor, pomicultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 531 din 31 iulie 2009).

Stema comunei Vitomirești, județul Olt
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Vitomirești se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioară, în dreapta, în câmp roșu, se află o cruce treflată de aur. În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află o căprioară de argint, orientată spre dreapta, cu privirea în față. În vârful scutului, în dreapta, în câmp albastru, se află un măr roșu cu două frunze verzi. În vârful scutului, în stânga, în câmp roșu, se află 6 frunze de stejar verzi, dispuse 3:2:1. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Crucea face referire la lăcașurile de cult din localitate. Mărul, frunzele de stejar și căprioara simbolizează bogăția pomicolă, silvică și cinegetică a zonei. Numărul frunzelor de stejar arată numărul satelor componente ale unităților administrativ-teritoriale. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 693 din 09 octombrie 2012).

Stema comunei Vlădila, județul Olt
Stema comunei Vlădila, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, având câmpul albastru, tăiat de trei brâuri undate, de argint. În partea superioară se află două spice de grâu de aur, așezate stânga-dreapta, având între ele o ramură de salcâm, verde, așezată în pal. În partea inferioară se află un ciorchine de strugure, de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Fasciile ondulate reprezintă izvoarele naturale de pe raza localității. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Ramura verde reprezintă pădurile de salcâm din zonă. Ciorchinele de strugure amintește de bogăția viticolă a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 560 din 24 iulie 2008).