FILIALA JUDEȚEANĂ OLT
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comunele din România – 100 de ani de existență în România Mare

România centenar: 1918-2018
Comunele din România – 100 de ani de existență în România Mare

În perioada 18 – 21 februarie 2018 se va desfășura la București, Hotel Rin Grand, cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). Evenimentul va avea un caracter aniversar, celebrând 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României.
Deschiderea oficială a celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale – „Centenarul Marii Uniri de la 1918” va fi asigurată de ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPELE RADU.
În cadrul Adunării generale a A.Co.R., domnul academician Emil-Răzvan THEODORESCU va susține o alocuțiune dedicată prezentării importanței Marii Uniri din anul 1918 pentru istoria României.
Cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării generale a A.Co.R. va avea loc în prezența a peste 500 de primari de comune din țară, membri ai asociației, iar din partea Guvernului României sunt așteptați să participe:

● DOAMNA Vasilica-Viorica DĂNCILĂ, PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI;
● DOMNUL Paul STĂNESCU, VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE;
● DOAMNA Grațiela-Leocadia GAVRILESCU, VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL MEDIULUI;
● DOAMNA Carmen-Daniela DAN, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE;
● DOMNUL Mihai-Viorel FIFOR, MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE;
● DOMNUL Eugen-Orlando TEODOROVICI, MINISTRUL FINANȚELOR PUBLICE;
● DOMNUL Valentin POPA, MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE;
● DOAMNA Lia-Olguța VASILESCU, MINISTRUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE;
● DOAMNA Rovana PLUMB, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE;
● DOMNUL George-Vladimir IVAȘCU, MINISTRUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE;
● DOMNUL Ioan DENEȘ, MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR;

De asemenea, la reuniunea oficială a celei de-a XXI-a sesiuni ordinare a Adunării generale – „România centenar: 1918-2018”, pe lângă miniștrii menționați, sunt invitați:

● Domnul Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului;
● Domnul Nicolae-Liviu DRAGNEA, Președintele Camerei Deputaților.

La lucrări vor participa delegații din partea:

● Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), reprezentată de doamna Tatiana BADAN, președintele CALM, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia din Republica Moldova;
● Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor (CIFCA) reprezentată de domnul QING Boming, secretarul general al CIFCA, domnul LIU Qian, secretarul general adjunct CIFCA și domnișoara WANG Qi, manager de programe al CIFCA;
● Comitetului European al Regiunilor (CoR), reprezentat de Secretarul general al European Alliance Group, domnul Micheal Ó CONCHUIR.

Lucrările Adunării Generale vor include subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „PRIMAR DE 5 STELE”, ce se acordă primarilor comunelor din România, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de cinci ori în această funcție.
A.Co.R. este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.