FILIALA JUDEȚEANĂ OLT
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Fiecare primărie care deține un domeniu ".ro", trebuie să îl închirieze anual pentru a-și menține drepturile asupra domeniului

Conform Registrului român de domenii .ro, RoTLD, fiecare primărie care deține un domeniu „.ro”, trebuie sa îl închirieze anual pentru a-și menține drepturile asupra domeniului. Aveți comunicatul mai jos:

„Registrul român de domenii .ro, RoTLD anunță că în data de 1 martie 2018, a implementat sistemul de înregistrare și mentenanță anuala pentru domeniile „.ro”. Acestea se vor înregistra sau reînnoi pe o perioadă limitată de timp, minim 1 an și maxim 10 ani. Pentru reînnoirea numelor de domenii, posesorii trebuie să achite contravaloarea serviciului de mentenanță anuală, pentru perioada dorită, prin partenerul RoTLD care administrează domeniul.

Contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este stabilită de parteneri (registrari), ținând cont că tariful practicat de registrul RoTLD va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditați RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

Pentru posesorii de domenii care sunt administrate de către ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este de 12 euro, fără TVA.

Data de expirare a domeniilor „.ro” se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță. Domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioadă de grație pentru plata serviciului de mentenanță. Astfel, primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.

RoTLD a pus la dispoziția Registranților (deținătorilor dreptului de folosința a domeniilor .ro) utilitarul listă domenii disponibil pe site-ul http://www.rotld.ro în secțiunea „Utile”, care poate fi folosit pentru aflarea domeniilor cu aceeași adresa de email de contact.”

Data de expirare a unui domeniu .ro poate fi interogată la secțiunea WHOIS de la www.rotld.ro.

Un domeniu pentru care nu a fost plătită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală primește starea de „pendingDelete” și va fi șters automat peste 90 de zile. În această perioadă domeniul respectiv este nefuncțional, singura operație permisă fiind cea de reînnoire.

Este foarte important să vă plătiți domeniul sau domeniile pe care le dețineți cu o lună înainte de data expirării pentru a evita ștergerea sau pierderea acestuia. Vă recomand să plătiți pentru perioada maximă de închiriere a domeniului, adică 10 ani.

Puteți folosi acest link ca să aflați data la care va expira domeniul/domeniile. http://rotld.ro/whois